Cielęca pieczeń cynamonowa |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Porcji: 6 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - ok.1 kg szynki cielęcej
- 1/4 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 5-6 goździków
- 3-4 szkl. wody
- 100 g suszonych moreli
- olej
- 1/3 łyżeczki imbiru
|
Opis przygotowania: Mięso natrzeć solą i obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do brytfanki, wlać wodę i wino, dodać śliwki, morele, przyprawy i płaską łyżeczkę soli. Dusić pod przykryciem ok. 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjąć mięso i goździki. Suszone owoce, które nie rozpadły się podczas duszenia rozgnieść widelcem. W razie potrzeby doprawić sos solą. Mięso pokroić w plastry. Podawać polane sosem z ugotowanym na sypko ryżem |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 5056 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |