przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wyspy migdałowe

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 13 dkg cukru
- 10 dkg mielonych migdałów
- 10 dkg masy marcepanowej
- 20 dkg masła lub margaryny
- 2 żółtka
- olejek migdałowy, cukier waniliowy, szczypta soli.
- 1 białko + łyżeczka cukru (ubić na koniec!)
- 10 dkg płatków z migdałów

Opis przygotowania:
Zagnieść wszystko i wstawić na godzinę do lodówki. Potem ciasto rozwałkować i pokroić radełkiem w romby. Układać na podsypanej mąką blaszce i posmarować ubitym białkiem. Wetknąć w białko kilka płatków migdałowych. Piec 15 min. temp. ok. 200 stopni. Uważać by zbytnio się nie zrumieniły, bo będą gorzkie.
Opis / Uwagi:
Trochę kiepsko w naszych sklepach z masa marcepanową, a jak już jest to niesamowicie droga. Przepis pochodzi z niemieckiej gazety sprzed kilkunastu lat.
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 5219 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ


Dodał/a milovia














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin