przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Rolada z kurczaka


Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: 10
Głosów: 37
Ocena: 2.46
Składniki:
- 1 cały kurczak (ok 2 kg) + przyprawy
Farsz:(mięso mielone)
- 200g mięsa wołowego
- 200g mięsa wieprzowego
- 200g mięsa drobiowego
- 1 cebula
- przyprawy (do smaku)

Opis przygotowania:
*** Luzowanie kurczaka
Na zdjęciach przedstawiłem kolejność wykonywanych czynności
1. Wyłamujemy kości ze stawów(skrzydła,nogi).
2. Obcinamy skrzydła (na pierwszym zgięciu), nacinamy ścięgna na nogach i na skrzydłach,rozcinamy skórę na mostku.
3. Rozcinamy pierś wzdłuż korpusu aż do kręgosłupa,nacinamy nogi i skrzydła wzdłuż kości.
4. Rozcinamy resztę ścięgien i mięsa tak aby można było spokojnie wyjąć kości (nogi i skrzydła).
5. Łapiemy za szyję i tniemy mięso wzdłuż kręgosłupa,odcinamy zbędne części (nie jadalne: kuper itp.), staramy się nie rozciąć skóry.
6. Kładziemy "wyluzowanego" kurczaka na grzbiecie i wycinamy mięso tak aby wypełnić powierzchnię na której mięsa brakuje.
7. Tak ma wyglądać skóra po "luzowaniu kurczaka".
8. Przyprawiamy i nakładamy na kurczaka gotowe (zmielone i przyprawione) mięso wypełniając całą powierzchnię (jeżeli mięso mielone nie było przyprawiane należy przyprawić).
9. Zwijamy kurczaka (od skrzydła do skrzydła) i szyjemy go tak aby farsz podczas pieczenia nie wydostał się.
10. Gotowa rolada.

***Mięso mielone
Mielimy wszystkie mięsa razem (wołowe, wieprzowe, drobiowe), dodajemy surową cebulę, przyprawiamy i gotowe!

Roladę pieczemy w temp. 200°C przez 180min
Opis / Uwagi:
Proszę uważać na skórę aby jej nie naciąć bo później będzie problem z szyciem!!!
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  borsli89
Przepis czytano już 17221 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin