Śledzie z rodzynkami |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kg śledzi (matiasy)
- 2 małe koncentraty pomidorowe
- 10 dkg rodzynek
- 4 duże cebule
- 3/4 szkl. oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- zalewa - roztwór 5% octu (1,5 szkl. octu+1,5 szkl. wody)
|
Opis przygotowania: Przez godzinę moczyć śledzie w zalewie. Cebule pokrojone w kostkę zeszklić. Rodzynki sparzyć i dodać do cebuli. Koncentraty rozcieńczyć w odrobinie wody, dodać do cebuli. Dosłodzić. Po wystygnięciu dodać do osączonego i pokrojonego w kawałki śledzia. |
|
Opis / Uwagi: Można podawać "na bieżąco", ale świetny jest jako dodatek do kanapki po leżakowaniu w słoiczkach w lodówce. |
|
|
Przepis został dodany przez: d3molka |
Przepis czytano już 6818 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |