przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort makowy

Poziom: trudny
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 5 jaj
- 30 dkg cukru
- 25 dkg maku
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 1/2 kg masła
- 6 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- torebka kawy instant
- olejek rumowy lub arakowy

Poncz:
- 1/2 l. mocnej, słodkiej herbaty ze spirytusem (może być z cytryną)

Do przybrania:
- migdały
- rodzynki
- orzechy łuskane

Opis przygotowania:
Mak sparzyć, raz zagotować i odstawić na 1/2 godziny żeby napęczniał. Odcedzić, zemleć w maszynce 2x. Żółtka ukręcić z cukrem do białości, dodać mak, proszek do pieczenia, kaszę i bułkę tartą. Z białek ubić sztywną pianę, lekko wymieszać z masą makową i wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec na małym ogniu ok. 40 min.
Dobrze wystudzić, ostrym nożem przekroić na 3 plastry jednakowej grubości.
Ułożyć na tacce. Jedną warstwę nasączyć ponczem, wysmarować kremem, przykryć kolejnym kręgiem makowym. Powtarzać. Cały tort posmarować resztą kremu. Udekorować orzechami, rodzynkami (sparzonymi i osuszonymi), migdałami.

Krem:
Masło, jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy).
Masło włożyć do naczynia, ubijać i stopniowo dodawać po jednym jaju i po łyżce cukru. Na końcu dodać kawę i zapach.
Opis / Uwagi:
Na krem można z powodzeniem użyć masła i margaryny w stosunku 1/1 i kawy ziarnistej (zamiast instant) bardzo drobno zmielonej.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  d3molka
Przepis czytano już 6325 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin