przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wino cytrynowe

Poziom: średni
Głosów: 10
Ocena: 4.60
Składniki:
- 3 kg cytryn
- 10 l wody
- 2.5 cukru
- drożdże:Sauternes, Sherry lub Steinberg

Opis przygotowania:
Cytryny dobrze umyć, pokroić w plastry i zalać w donicy lub w kamiennym garnku 7 l wrzącej wody, po czym pozostawić naczynie na 3 dni. Po tym czasie cytryny lekko odcisnąć, sok przecedzić, dodać cukier rozpuszczony w wodzie i dopełnić do 10 l. Nastaw zaszczepić rozmnożoną matką drożdżową. Dalej postępować, jak w omówieniu ogólnym wyrobu win owocowych. Pić po 6 - 12 miesiącach leżakowania.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 13469 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





cytryny
Dodał/a ~chef7 dnia 2013-04-23 15:17:04

mam wielki szacunek do tego owocu, jego sok oczyszcza, leczy, odmładza w winko cieszy łepetynę, bardzo smaczne polecam, można modyfikować, ja jeszcze dodałem limonki dość sporo, lubię jej zapach i smak.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin