|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pomidory zapiekane |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 2 Ocena: 4.00 Składniki: - szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 4 duże twarde pomidory
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
|
Opis przygotowania: W misce mieszamy jajka ze śmietaną, mlekiem oraz szczyptą soli. Następnie, cały czas energicznie mieszając (lub miksując najlepiej na wolnych obrotach), stopniowo dosypujemy mąkę. (Trzeba jej dodać tyle, aby ciasto miało trochę gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki). Natkę pietruszki opłukać zimną wodą i osuszyć. Listki oderwać od łodyżek. Umyte i osuszone pomidory kroimy w plastry o grubości około 1 cm Każdy lekko z obu stron solimy i oprószamy pieprzem oraz mąką. Plastry pomidorów kolejno delikatnie nabijamy na widelec, zanurzamy w cieście i obkładamy listkami natki. Od razu kładziemy na rozgrzany olej (wtedy ciasto nie ścieknie z pomidorów). Smażymy na średnim ogniu, aż ciasto się zrumieni, przewracamy na drugą stronę by dosmażyć.
Podajemy od razu po przyrządzeniu (najlepiej z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym lub czosnkowym). Tak samo można przygotować cukinię lub kabaczki. Danie będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli do ciasta dodamy łyżkę sezamu. |
|
Opis / Uwagi: Jeśli pomidory mają bardzo twardą skórę, należy je najpierw sparzyć wrzącą wodą i obrać.
Aby ciasto nie spływało z pomidorów, plastry koniecznie trzeba oprószyć mąką.
Przepis i fotka pochodzi z internetu. |
| |
Przepis został dodany przez: milovia | Przepis czytano już 5833 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|