Kawa po grecku |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: na 4 filiżanki Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - kawa
- cukier
- woda
|
Opis przygotowania: Opis przygotowania:
Kawę po grecku przygotowuje się w specjalnych tygielkach zw- Metrios - średnia z jedną łyżeczką cukru.
- Glykis lub vari glykis - słodka lub ulepek.anych briki. Briki może być wykonany z miedzi, aluminium lub stali nierdzewnej.
Kawę po grecku możemy sporządzić na cztery sposoby:
- Sketos - mocna bez cukru.
- Glykis vrastos - słodka, gotowana więcej niż jeden raz.
Do briki nalewamy ilość wody niezbędną dla przyrządzenia odpowiedniej ilości kawy (np. na cztery filiżanki). Wsypujemy po jednej łyżeczce kawy na filiżankę oraz odpowiednią ilość cukru. Stawiamy briki na średni płomień, mieszamy do rozpuszczenia cukru i kawy, doprowadzamy wolno do stanu wrzenia. W momencie gdy "kożuch wychodzi" z szyjki briki odstawiamy na minutę z ognia na bok. Rozlewamy do filiżanek, serwujemy ze szklaneczką zimnej wody. |
|
Opis / Uwagi: Możesz szybko przygotować |
|
Region: Kuchnia grecka |
Sposób przygotowania: Gotowane |
Źródło: Kulinarny Atlas Świata |
|
Przepis został dodany przez: lelcia1996 |
Przepis czytano już 6812 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |