| Biszkopt z surowymi owocami i bitą śmietaną | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: trudnyCzas: 50 min.
 Porcji: ok.8 porcji
 Głosów: 1Ocena: 3.00
Ciasto:
 - 4 jaja (rozdzielone)
 - sól
 - 10 dag cukru pudru
 - 4 łyżki śmietany
 - 10 dag mąki
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 dag masła do formy
 
 Nadzienie:
 - 30 dag poziomek lub malin
 - 6 dag cukru
 - 1/8 l śmietanki lub śmietany
 - wanilia
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem (7 dag) na pulchną masę, dodać śmietanę, wymieszać lekko z przesianą mąką, proszkiem i pianą, do której pod koniec ubijania dodać 3 dag cukru. Włożyć do posmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, wyjąć z formy i schłodzić. Przełożyć lekko ocukrzonymi poziomkami lub malinami. Przybrać bitą śmietaną z cukrem i wanilią oraz owocami. W ten sam sposób można przyrządzać biszkopt z pokrojonymi w grubsze plasterki truskawkami. Będzie około 8 porcji po przekrojeniu na kawałki.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  joannap13 | 
	| Przepis czytano już 9549 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |