|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Omlet |
|
Poziom: średni Czas: 15 min. Porcji: 1 Głosów: 15 Ocena: 4.87 Składniki: - 2 białka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżka masła do smażenia
- cukier puder do posypania
|
Opis przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka stopniowo i delikatnie wmieszać do piany.
Na patelni (najlepsza będzie o średnicy 24 cm) rozpuścić i podgrzać masło. Jak patelnia będzie gorąca wlać masę omletową, wyrównać i smażyć na małym ogniu - z obu stron, na złoty kolor.
Omlet przełożyć na talerz, na połowę dać roster śliwkowy, złożyć, posypać cukrem pudrem. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: adam | Przepis czytano już 10563 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|