|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Risotto z kurczaka |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 6 Głosów: 6 Ocena: 4.83 Składniki: - 25 dag ryżu
- 2 pomidory
- ½ puszki zielonego groszku konserwowanego
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- ½ łyżeczki bazylii
- 2 piersi kurczaka
- 1 żółta lub czerwona papryka
- ¼ kostki masła
- sól do smaku
- ½ łyżeczki majeranku
- 3 parówki lub 2 małe kiełbaski serdelowe
- 125 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
|
Opis przygotowania: Opłukane i osuszone piersi kurczaka pokroić w kostkę. Parówki pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, ściągnąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Cebulę i pieczarki obrać i drobno pokroić. Kurczaka i parówki zrumienić na oleju, dodać cebulę, pieczarki, paprykę i dusić razem przez około 10 minut. Dodać przyprawy, pomidory oraz bulion i dusić przez dalsze 20 minut. Następnie dodać ugotowany na sypko ryż oraz groszek odsączony z zalewy. Całość wymieszać i dusić razem przez 3 minuty. Gotowe risotto wyłożyć na gorący talerz i podawać przybrane natką z pietruszki. |
|
Region: Kuchnia włoska | |
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 7003 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|