przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Karkówka bez soli bd

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 3
Ocena: 2.67
Składniki:
- 1 cała karkówka (1-2 kg)
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 5-6 liści kapusty
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka jagód jałowca
- 1 szklanka białego wina
- 4-5 plastrów słoniny
- 2 łyżki oleju

Opis przygotowania:
Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 sparzone liście kapusty - ten zestaw zapobiega przypaleniu się potrawy, a i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Na tak przygotowanej pierzynce położyć karczek. Marchewkę i cebulę pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, jabłka w ćwiartki. Warzywami obłożyć karkówkę. Następnie dodać jałowiec i pieprz, po czym wszystko oprószyć cynamonem. Na wierzch dać liście kapusty, przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Mniej więcej w połowie pieczenia wlać szklankę białego wytrawnego wina.

Podawać na ciepło lub na zimno - z razowym chlebem.
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 9920 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin