|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Łopatka wieprzowa po węgiersku |
|
Poziom: łatwy Czas: 120 min. Porcji: 4 Głosów: 15 Ocena: 4.87 Składniki: - 2 kg łopatki wieprzowej
- 3-4 papryki
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 słoik papryki konserwowej w słoiku
- 2 czerwone cebule
- majeranek lub oregano (według uznania)
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 4 łyżki octu winnego
- 1 pęczek pietruszki
- utarta skórka z cytryny
- śmietana
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Łopatkę osolić, popieprzyć :) i obsmażyć na patelni w całości. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki! Dodać pokrojoną w paski paprykę (surowa i konserwowa), dodać także cebulę pokrojoną w krążki, puszkę pomidorów, 2 łyżki papryki w proszku, 4 łyżki octu winnego, majeranek lub oregano. Zalać wodą aż do szczytu mięsa. Piec w 180 c przez 3 godziny. Po upieczeniu porcje na talerzu polewamy śmietaną, posypujemy pietruszką i utartą skórką cytryny. |
|
Region: Kuchnia węgierska | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik | Przepis czytano już 39365 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
Wszystko cacy, ale... Dodał/a ~yami02 dnia 2014-08-21 13:09:21
Wydaje się to być super fajna i prosta potrawa i z pewnością wypróbuję przepis, ale... no właśnie. 2kg samego mięsa na 2 osoby? Pół kilo na osobę? Hehehe, chyba troszeńkę za dużo ;)
|
|
|
|