| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Cannelloni |  
	 |  
		Poziom: średni Czas: 50 min. Głosów: 6 Ocena: 4.00  Składniki: Farsz: 
- 3 łyżki masła 
- 400 gram mielonej wołowiny (lub mielonego indyka) 
- 1 łyżka oleju 
- 1 posiekana cebula 
- 2 ząbki czosnku 
- 1/2 posiekanego lub startego na tarce selera 
- 2 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki lub więcej według upodobań 
- 45 gram świeżo startego parmezanu 
- 1 łyżka śmietany 
- 1 jajko 
- 1 żółtko 
- sól, pieprz 
- 1 porcja pomidorów - średnia puszka koncentratu 
 
Beszamel: 
(robić na samym końcu już po faszerowaniu makaronu) 
- 4 łyżki masła 
- 1/4 szklanki mąki 
- 2 szklanki mleka 
- 200 gram parmezanu 
 
Sos pomidorowy 
- 2 1/2 łyżki oliwy 
- 125 gram drobno posiekanej cebuli 
- 1 drobno posiekany seler (robię jak wyżej) 
- 1 kilogram pomidorów i dwie łyżki koncentratu pomidorowego (lub ok. 2 średnich puszek koncentratu, wszystko zależy od wielości selera i tego jak bardzo jest kwaśny koncentrat) 
- 1 listek laurowy 
- 6-8 listków bazylii lub 1 łyżka suszonej bazylii 
- sól, pieprz
 
  |  
	Opis przygotowania: Składniki farszu mieszamy.  
 
Przygotowujemy SOS POMIDOROWY (olej podgrzewamy w rondlu w nim smażymy seler i cebulę na złoty kolor, dodajemy pomidory, koncentrat, listek laurowy, bazylię, sól, pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i mieszamy co jakiś czas, gotując bez przykrycia kilkanaście minut). 
 
Cannelloni nadziewamy farszem.  
 
Przygotowujemy SOS BESZAMELOWY (masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę aż wchłonie masło. Podgrzewamy na słabym ogniu przez 4-5minut uważając aby nie przypalić zasmażki. W tym czasie podgrzewamy mleko, wlewamy do rondla mieszając, by sos był zupełnie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok.20 minut i gdy zgęstnieje do konsystencji śmietany dodajemy parmezan). 
 
Smarujemy masłem naczynie, w którym będziemy zapiekać cannelloni i rozsmarowujemy na dnie cienką warstwę sosu pomidorowego. Ostrożnie nakładamy cannelloni i polewamy beszamelem. Na wierzch wykładamy resztę sosu pomidorowego i starty parmezanem oraz drobinki masła.  
Zapiekamy ok. 15-20 minut. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: Makaronu "cannelloni" nie gotuję przed nadziewaniem.
Cannelloni przygotowuję w szklanej formie wielkości 3/4 piekarnika. Wystarcza na posiłek 5-cio osobowej rodzinki. Danie to robię bardzo rzadko z tego powodu, że jest czasochłonne. |  
		 |  | Region:  Kuchnia włoska |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  milovia |  	| Przepis czytano już 13469 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
 
  
  
  
Pyszne Dodał/a blumenfeld dnia 2010-03-07 20:10:17
  Danie jest przepyszne, ale bardzo pracochłonne. Mi przygotowanie zajęło ponad 2h.
 
  |  
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |