Ananasowiec |
|
Poziom: łatwy Głosów: 8 Ocena: 4.13 Składniki: - biszkopt z 5 jaj
- 1 puszka ananasów
- 1 budyń śmietankowy
- 1 galaretka cytrynowa
- 0,5l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
|
Opis przygotowania: Upiec biszkopt z 5 jaj i przekroić go na 2 płaty.
Ananas odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Syrop ananasowy uzupełnić wodą do uzyskania 3 szkl. (0,75l) Odlać z tego rozcieńczonego syropu 1/2 szkl. i rozprowadzić w niej budyń (jeśli jest bez cukru to należy dodać wymaganą ilość). Pozostały syrop zagotować dodać 3 łyżki cukru, wlać rozprowadzony budyń, chwilkę pogotować i wsypać galaretkę (proszek) --> nie gotować już. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Ubić kremówkę, następnie miksując dodawać zimny budyń. 2/3 tak otrzymanej masy połączyć z pokrojonym ananasem a 1/3 pozostawić. Obie masy włożyć do lodówki na ok 15-20min. Na warstwę biszkoptu wylać masę z ananasem, przykryć drugim płatem i wylać na wierzch pozostałą masę bez ananasa.
Wg uznania na wierzch można potrzeć biszkopty i czekoladę. ;-) |
|
Opis / Uwagi: Przełożenie ciasta:
Biszkopt - Masa z ananasem - Biszkopt - Masa bez ananasa - Potarte biszkopty i czekolada |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 9414 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |