Sałatka grecka |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 6 Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - papryka czerwona
- papryka żółta
- papryka zielona
- papryka pomarańczowa
- 1 cebula
- słoik drążonych czarnych oliwek
- 3 duże pomidory
- kostka sera feta do sałatek
- zielony ogórek
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 3 lyżki oliwy z oliwek
- 3 lyżki wody
|
Opis przygotowania: Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórki,następnie pokroić w kostkę. Papryki i ogórek umyć z papryk usnąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. Ser feta pokroić w kostkę. Całość wraz z odsączonymi oliwkami wymieszać w misce. Oliwę zmieszać z wodą, solą, ziołami prowansalskimi. Tak uzyskanym dressingiem polewamy warzywa. Wierzch posypujemy odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. |
|
Opis / Uwagi: Jeśli nie potrafisz zrobić dressingu możesz użyć gotowego |
|
Region: Kuchnia grecka |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: katarzynaszwarc |
Przepis czytano już 8202 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |