przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pikantne skrzydełka w miodzie

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 4-6
Głosów: 11
Ocena: 4.28
Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek
- 40 dkg miodu
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżeczek skórki otartej z cytryny
- 6 łyżeczek soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki startego korzenia imbirowego
- 2-3 łyżeczki pieprzu cayenne, chili lub ostrej papryki
- 1 łyżeczka jarzynki

Opis przygotowania:
Skrzydełka dzielę na kawałki. Końce przeznaczam na wywar. Do 4 szklanek wrzątku dodaję jarzynkę i wrzucam końce skrzydełek i gotuję 30 min. Następnie wywar przecedzam, zalewam nim skrzydełka i gotuję 10 minut.
Miód mieszam z olejem, sokiem i skórką z cytryny, sosem sojowym, imbirem, pieprzem cayenne i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak z 1/2 szklanki wywaru odlewam a do reszty skrzydełek i reszty wywaru daję ten sos miodowy, mieszam i podgrzewam bez przykrycia tak długo aż sos odparuje i pokryje skrzydełka a miód się skarmelizuje.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik
Przepis czytano już 24038 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ


Dodał/a agnieszkakarlik





jarzynka
Dodał/a ~Antek dnia 2009-08-30 20:23:52

do chinskich potraw nie dodaje się jarzynki....to psuedo orientalne jedzenie











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin