Pizza chlebowa po neapolitańsku |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 5 Ocena: 3.80 Składniki: Ciasto:
- po 25 dag mąki żytniej razowej oraz mąki pszennej
- 6 dag drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Nadzienie:
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 30 dag oliwek
- 30 dag szynki wędzonej gotowanej
- 25 dag sera mozzarella
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano i czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
|
Opis przygotowania: Drożdże rozkruszam, mieszam z 1 szklanką letniej wody oraz cukrem. Na stolnicy rozsypuję mąkę, dodaję sól, 2 łyżki oliwy oraz te drożdże. Wyrabiam ciasto. Kulkę z ciasta wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowuję nadzienie:
Szynkę kroję w kostkę. Na patelni z oliwą wrzucam szynkę, dodaję cebulę i duszę 10-15 minut. Następnie przyprawiam połową oregano, pieprzem i czosnkiem. Dodaję pomidory i dalej duszę.
Stolnicę posypuję mąką. Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 lub na 4 części w zależności od tego jak duże pizze chcę zrobić. Kawałki ciasta rozwałkowuję na okrągłe placki, trochę grubsze przy brzegach.
Smaruję 2 łyżkami oliwy i rozkładam farsz, na tym oliwki, potem plastry mozzarelli i posypuję reszta oregano.
Pizze przekładam na blachę i piekę 25 minut w temperaturze 250 stopni C. Piekarnik powinien być nagrzany zanim wstawimy pizze. |
|
Region: Kuchnia włoska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik |
Przepis czytano już 8838 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |