Babka puchowa |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1/2 kg mąki
- 35 dag cukru
- 25 dag margaryny lub masła
- 4 jajka
- 3/4 szkl. śmietany
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
|
Opis przygotowania: Margarynę utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Następnie na przemian ze śmietaną dodawać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając (ja robię w mikserze). Gdy masa będzie już gładka, ubić pianę z białek i dodać do masy - delikatnie wymieszać. Z ciasta ubrać ok 7 łyżek i dodać do niego kakao. Blaszkę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wylać do blachy: najpierw połowę ciasta jasnego, do środka ciasto ciemne i na wierzch pozostałą część ciasta jasnego. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 5130 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |