przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto makowe z jabłkami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 9 łyżek kaszy manny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag maku
- mleko
- 9 jaj
- 25 dag masła
- 45 dag cukru
- 1 szklanka orzechów
- 6 dużych jabłek
- do przybrania lukier

Opis przygotowania:
Kasze mannę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mak zalewamy zimna woda i mieszamy, a gdy zanieczyszczenia wypłyną, zbieramy je, mak odcedzamy i zalewamy mlekiem tak, aby mak był przykryty. Gotujemy na małym ogniu 30 minut do miękkości . Odcedzamy i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa. Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek. W misce
ucieramy tłuszcz z cukrem, na puszystą masę, dodajemy żółtka i jeszcze ucieramy. Do masy dodajemy stopniowo, po łyżce mak, wymieszana kaszę mannę, zmielone orzechy i cały czas ucierać. Na końcu dodajemy umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka i mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i wykładamy ją na utartą masę i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy łyżką. Dużą tortownicę smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 60 minut. Ostudzone lukrujemy lukrem czekoladowym.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 7468 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin