|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto makowe z jabłkami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 9 łyżek kaszy manny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag maku
- mleko
- 9 jaj
- 25 dag masła
- 45 dag cukru
- 1 szklanka orzechów
- 6 dużych jabłek
- do przybrania lukier
|
Opis przygotowania: Kasze mannę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mak zalewamy zimna woda i mieszamy, a gdy zanieczyszczenia wypłyną, zbieramy je, mak odcedzamy i zalewamy mlekiem tak, aby mak był przykryty. Gotujemy na małym ogniu 30 minut do miękkości . Odcedzamy i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa. Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek. W misce
ucieramy tłuszcz z cukrem, na puszystą masę, dodajemy żółtka i jeszcze ucieramy. Do masy dodajemy stopniowo, po łyżce mak, wymieszana kaszę mannę, zmielone orzechy i cały czas ucierać. Na końcu dodajemy umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka i mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i wykładamy ją na utartą masę i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy łyżką. Dużą tortownicę smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 60 minut. Ostudzone lukrujemy lukrem czekoladowym. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 7468 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|