|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Ciasto makowe z jabłkami |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- 9 łyżek kaszy manny
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 30 dag maku
 - mleko
 - 9 jaj
 - 25 dag masła
 - 45 dag cukru
 - 1 szklanka orzechów
 - 6 dużych jabłek
 - do przybrania lukier
 
 
 |  | Opis przygotowania: Kasze mannę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mak zalewamy zimna woda i mieszamy, a gdy zanieczyszczenia wypłyną, zbieramy je, mak odcedzamy i zalewamy mlekiem tak, aby mak był przykryty. Gotujemy na małym ogniu 30 minut do miękkości . Odcedzamy i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa. Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek. W misce
 ucieramy tłuszcz z cukrem, na puszystą masę, dodajemy żółtka i jeszcze ucieramy. Do masy dodajemy stopniowo, po łyżce mak, wymieszana kaszę mannę, zmielone orzechy i cały czas ucierać. Na końcu dodajemy umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka i mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i wykładamy ją na utartą masę i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy łyżką. Dużą tortownicę smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 60 minut. Ostudzone lukrujemy lukrem czekoladowym.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis został dodany przez:  mlynek |  | Przepis czytano już 8225 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |