|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto wawelskie |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.17 Składniki: Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 kostka margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub olejek
Dodatkowo:
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- pół słoika dżemu
- ok.25 dag bakalii
Krem:
- 4 duże łyżki cukru pudru (można więcej jeśli ktoś lubi)
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka
- 1 kostka masła lub margaryny
- sok z cytryny
|
Opis przygotowania: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść dość luźne ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych, średniej wielkości blaszek. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby ciasto nieco stężało, a następnie posmarować je najpierw dżemem, a potem pianą ubitą z 4 białek i 2 łyżek cukru. Po wierzchu posypać lekko posiekanymi bakaliami. Piec ok.15-20 minut w temp. 200st.C.
Żółtka na krem utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szkl. mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami ostudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Placki przełożyć kremem i wstawić do lodówki. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 7310 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|