Ciasto toffiI z biszkoptami - pychotka |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 14 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500 g śmietany (30%)
- 20 g cukru pudru
- 18 g usztywniacza do śmietany (śmietan fix)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Poncz:
- 20 g kawy rozpuszczonej
- 200 ml gorącej wody
Ponadto:
- 500 g mleka skondensowanego
- 300 g okrągłych biszkoptów
- 2 op. galaretki, np. brzoskwiniowej (może też być cytrynowa, itp)
- tłuszcz do wysmarowania formy
|
Opis przygotowania: Biszkopt:
1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
2. Dodać żółtka, ubijając
3. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy.
5. Piec około 25 minut w temp. 170 stopni C.
Masa śmietankowa:
1. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i usztywniaczem.
Poncz:
Kawę rozpuścić w wodzie.
Ciasto toffi z biszkoptami:
1. Mleko w puszce gotować 3 godz.
2. Ostudzone ciasto nasączyć ponczem.
3. Lekko ostudzoną masę karmelową wlać na biszkopt.
4. Na wierzch ułożyć biszkopty nasączone ponczem.
5. Wierzch ciasta zalać masą śmietankową oraz tężejącą galaretką przyrządzoną według przepisu podanego na opakowaniu |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 6401 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |