|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto "usta Adama" |
|
Poziom: średni Głosów: 7 Ocena: 4.43 Składniki: - 3 dag okrągłych biszkoptów
- powidła śliwkowe
Ciasto:
- 1 margaryna
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1 budyń
- 1/2 litra mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 żółtka
- łyżka mami
- kostka margaryny
Polewa:
- /2 margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka żelatyny
|
Opis przygotowania: Ciasto:
Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze. Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35 minut.
Krem:
Budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną.
Polewa:
Margarynę, cukier, kakao, śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodną polewą. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 12610 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|