przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Filety z kurczaka w sosie czekoladowym


Poziom: średni
Porcji: 4
Głosów: 6
Ocena: 4.33
Składniki:
- 50 dkg piesi z kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki bułki tartej
- płatki migdałowe lub posiekane orzechy
- 4 łyżki masła
- 4 brzoskwinie lub 4 plastry ananasa z puszki
- sól
- pieprz

Sos:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka rumu
- 2 łyżki syropu z brzoskwini lub ananasa
- szczypta soli i pieprzu

Opis przygotowania:
Piersi podzielić na 4 porcje, umyć, osuszyć, lekko rozbić. Bułkę tartą wymieszać z połową paczki płatków migdałowych. Plastry mięsa panierować w mące, rozkłóconym jaju z mlekiem, bułce z migdałami. Usmażyć na rumiano na 2 łyżkach masła z dodatkiem oleju. Plastry ananasa lub połówki brzoskwiń usmażyć na złoty kolor w pozostałym tłuszczu.

Przygotowanie sosu:
Rum wymieszać z syropem. Czekoladę połamać na kwałki, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą wstawiona do drugiego większego naczynia z wrzącą wodą), dodać mleko i masło oraz rum z syropem. Ciągle mieszając, ogrzewać aż sos będzie lśniący i jednolity.
Na usmażonej piersi ułożyć owoc (brzoskwinię ponacinać i rozłożyć delikatnie na boki), polać sosem czekoladowym i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.

Podawać z ryżem, mixem sałat. (dla głodomorów robię jeszcze camembert panierowany na gorąco i podaję z borówką lub żurawiną).
Przepis został dodany przez:  d3molka
Przepis czytano już 8674 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





rewelka
Dodał/a syladance dnia 2012-01-21 19:34:22

bomba! Już wiem co zrobie na niedzielny obiad! Czekolada poprawi mi humor...

.
Dodał/a ~Ewa dnia 2009-04-23 12:09:32

Mmmmm jak dla mnie pycha :)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin