|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kaczka w pomidorach na specjalne okazje |
|
Poziom: średni Porcji: dla 4 osób Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 1 kaczka (ok. 2 kg)
- 50 ml oleju
- 2 puszki pomidorów bez skórki Podravka
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek)
- 2 ząbki czosnku
- kieliszek winiaku
- 100 ml wina białego
- 20 g masła
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka Vegety
Kluseczki:
- 250 g mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
- 100 ml wody
|
Opis przygotowania: Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.) W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagęścić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody. |
|
Opis / Uwagi: Serwowanie
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.
Rada
Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.
Mała tajemnica
Kaczkę należy piec najpierw w temperaturze wysokiej a następnie niższej, dzięki czemu mięso będzie soczyste. |
| |
Przepis został dodany przez: renata5 | Przepis czytano już 5076 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|