|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chlebuś pszenny |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 70 dag mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 25 dag miękkiego masła
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
|
Opis przygotowania: W misce wymieszać mąkę ze solą, dodać masło, posiekać. W garnuszku sporządzić rozczyn:drożdże rozrobić w mleku, wraz z łyżeczką cukru, dosypać 3 łyżki mąki (tej z miski), wymieszać i odłożyć do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie gotowy przełożyć go do miski z mąką i tłuszczem. Kolejno dolewać mleko i wodę cały czas wyrabiając. Gdy ciasto będzie gładkie pozostawić je przykryte ściereczką do dwukrotnego powiększenia objętości.
Po wyrośnięciu, ciasto uderzyć pięścią, przerobić i wyłożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Przykryć i kolejno pozostawić do ponownego wyrośnięcia. (ok 30min). Chlebek naciąć nożem i oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika początkowo nagrzanego do 220st C na ok 15min a kolejno temp zmniejszyć do 180 st i piec ok 1h. |
|
Opis / Uwagi: Ciasta wystarcza na 2 bochenki - jeden większy, a drugi mniejszy. |
| |
Przepis został dodany przez: anka1988 | Przepis czytano już 6354 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|