|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Chlebuś pszenny |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 2Ocena: 3.00
- 70 dag mąki pszennej
 - 2 płaskie łyżeczki soli
 - 25 dag miękkiego masła
 - 14 g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 150 ml ciepłego mleka
 - 300 ml ciepłej wody
 
 
 |  | Opis przygotowania: W misce wymieszać mąkę ze solą, dodać masło, posiekać. W garnuszku sporządzić rozczyn:drożdże rozrobić w mleku, wraz z łyżeczką cukru, dosypać 3 łyżki mąki (tej z miski), wymieszać i odłożyć do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie gotowy przełożyć go do miski z mąką i tłuszczem. Kolejno dolewać mleko i wodę cały czas wyrabiając. Gdy ciasto będzie gładkie pozostawić je przykryte ściereczką do dwukrotnego powiększenia objętości.
 
 Po wyrośnięciu, ciasto uderzyć pięścią, przerobić i wyłożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Przykryć i kolejno pozostawić do ponownego wyrośnięcia. (ok 30min). Chlebek naciąć nożem i oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika początkowo nagrzanego do 220st C na ok 15min a kolejno temp zmniejszyć do 180 st i piec ok 1h.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Ciasta wystarcza na 2 bochenki - jeden większy, a drugi mniejszy.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  anka1988 |  | Przepis czytano już 7165 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |