przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Placek drożdżowy z rabarbarem


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 6 jaj
- 25 dag margaryny + 2 łyżki smalcu
- 1 kg mąki
- 1 szklanka mleka (może być woda)
- 10 dag drożdży
- 25 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
- 25 dag margaryny + 2 łyżki smalcu
- 25 dag cukru
- cukier waniliowy
- 60 dag mąki

Opis przygotowania:
W połowie mleka rozrobić drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Margarynę i smalec rozpuścić. Resztę składników włożyć do miski i dodać wyrośnięte drożdże i letnią margarynę. Wszystko dobrze wyrobić. Miskę wstawić do naczynia z ciepłą wodą i przykryć ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na blachy, poukładać rabarbar (mogą być śliwki, jabłka itp.), odstawić i zrobić kruszonkę.

Kruszonką posypać ciasto i wstawić do piekarnika na termoobieg 180C. Piec 1 godzinę. Po wystygnięciu można polukrować.

Ta porcja jest na 2 blachy.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4705 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin