przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makowiec na biszkopcie


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 0,5 kg maku
- 1 szk. cukru lub słoiczek miodu sztucznego
- 3 jajka
- 3/4 kostka masła lub margaryny
- 1 aromat migdałowy
- 1 łyżki kaszki mannej lub 2 łyżki kartoflanki
- 1 łyżeczka proszku
- bakalie
Krem:
- 1 kostka margaryny - 25dag
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- kopiasta łyżka kakao - sparzyć gotującą wodą
- 1 cukier waniliowy - 16g

Opis przygotowania:
Mak skręcić na sucho sparzyć wodą, dodać margarynę cukier lub miód, aromat, proszek i żółtka, na koniec ubitą pianę z białek. Masę wylać na blachę i piec ok.30 min., w tym czasie ubić biszkopt z 4 jaj i wlać na masę makową i jeszcze piec 20-25 min. Po wystudzeniu wyjąć placek tak by biszkopt był na dole. Zrobić krem jak na tort z 1 kostki margaryny dodając kakao sparzonego wodą i bakalie i czekoladę. Wyłożyć krem na wierzch placka, potrzeć czekoladą. Może pracochłonne ale ja smakuje, życzę smacznego.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4123 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin