przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kluski na parze


Poziom: średni
Głosów: 7
Ocena: 3.71
Składniki:
- 50 dag mąki
- 2,5 dag drożdży
- 2 jajka
- 1 kieliszek oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli

Opis przygotowania:
Drożdże rozrobić w letnim mleku, dodać łyżkę cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać olej, wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min. Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny, który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski. Radzę ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej. Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem. Smacznego
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 10624 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin