|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kluski na parze |
|
Poziom: średni Głosów: 7 Ocena: 3.71 Składniki: - 50 dag mąki
- 2,5 dag drożdży
- 2 jajka
- 1 kieliszek oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
|
Opis przygotowania: Drożdże rozrobić w letnim mleku, dodać łyżkę cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać olej, wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min. Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny, który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski. Radzę ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej. Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem. Smacznego |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 10624 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|