Krówka |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 4 łyżki miodu
- cukier waniliowy
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa I:
- ½ litra śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 "śmietan-fix"
Masa II:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 20 dag orzechów włoskich
|
Opis przygotowania: Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.
Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.
Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4056 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |