Drożdżówka - czerwcowa impresja | 
	 | 
		  Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 2 Ocena: 5.00  Składniki: Ciasto drożdżowe: 
- 40 dkg mąki 
- 2 łyżki cukru 
- 2 jajka 
- 1 cukier waniliowy 
- 1/2 kostki masła 
- 1 łyżka oliwy 
- szklanka mleka 
 
Zaczyn drożdżowy: 
- 5 dkg drożdży 
- płaska łyżeczka soli 
- 2 łyżki cukru 
 
Masa serowa: 
- 20 dkg sera białego 
- 2 jajka 
- 8 dkg masła 
- 1/3 szklanki cukru 
- łyżeczka soku z cytryny 
- łyżeczka soku z pomarańczy 
 
Polewa: 
- 1/8 litra mleka 
- 1/4 litra śmietany 
- łyżka masła 
- 3 jajka 
- 1 łyżka maki ziemniaczanej 
- 2 łyżki cukru 
- tryskawki (ew. dżem truskawkowy)
 
  | 
	Opis przygotowania: Przygotowanie ciasta drożdżowego: 
mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Rozmącamy jajka i wszystkie składniki ciasta dajemy do jednego naczynia. 
 
Przygotowanie zaczynu drożdżowego: 
drożdże, sól i cukier dajemy do słoiczka, zakręcamy i mocno wstrząsamy do momentu aż drożdże staną się płynne. Taki zaczyn dodajemy do składników ciasta i wyrabiamy energicznie "dotleniając ciasto". Odstawiamy do wyrośnięcia. 
 
Przygotowanie masy serowej: 
Masło i cukier ucieramy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Dodajemy stopniowo ser i sok z owoców. Białka ubijamy i mieszamy z masa serową. 
 
Przygotowanie polewy: 
Zagotowujemy mleko wraz ze śmietanką i masłem. W osobnym naczyniu rozmącamy jajka i mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Dodajemy do gotującego się mleka i zagotowujemy jak budyń. 
 
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do formy. Gdy podrośnie wykładamy na nie masę serową i wbijamy truskawki. Na truskawki wylewamy masę budyniową.  
Zapiekamy w piekarniku ok 35-40 minut w temp 160 stopni. | 
	 | 
	Opis / Uwagi: Drożdże nie lubią wyrastać w naczyniach metalowych. ja mam do tego specjalną miskę plastikową. Piekę w szklanej formie wielkości 3/4 piekarnika. | 
		 | 
	 | 
	| Przepis został dodany przez:  milovia | 
	| Przepis czytano już 7378 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |