|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Samosy |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: 40 min.
 Porcji: ok. 6
 Głosów: 8Ocena: 4.50
Ciasto:
 - 2 szkl. mąki pszennej
 - 0,5 szkl. mąki razowej (warto!)
 - 1,5 łyż. st. śmietany (może być jogurt)
 - 1,5 łyż. st. ghee (sklarowane masło, ale może być zwykłe)
 - łyżeczka proszku do piecz. (lub sody)
 - szczypta soli
 
 Nadzienie:
 - 2 duże cebule
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 3-4 nieduże pomidory
 - 2/3 szkl. mrożonego zielonego groszku
 - 1 szkl. różyczek kalafiora
 - 4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach i obrane)
 - tłuszcz do smażenia (oliwa, olej, ghee)
 -przyprawy: sól, pieprz, chilli, curry, kumin (mielony), imbir, kolendra (zielona - świeża)
 
 
 |  | Opis przygotowania: Składniki ciasta łączymy ze sobą i ugniatamy aż do momentu uzyskania gładkiej, elastycznej masy, która po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu. Odstawiamy.
 Posiekaną cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (ok. 2 łyżki), gdy się zeszkli, należy wrzucić posiekany czosnek i przyprawy (poza czarnym pieprzem i kolendrą) - wszystkiego po ok. 0,5 łyżeczki, soli można więcej. Jeśli dajemy papryczki chilli, to 3 sztuki. Po niespełna minucie dodać posiekane pomidory bez skórki i 1/4 szkl. wody. Po ok. 5 min, gdy pomidory zaczynają się rozpadać, wrzucamy zielony groszek i kalafiora oraz odrobinę wody (wyparuje). Gdy warzywa zmiękną (ok. 10-15 min), dodajemy posiekaną kolendrę  i czarny pieprz, a następnie pokrojone dość drobno ziemniaki. Dokładnie wszystko wymieszać, zestawić z ognia, żeby trochę przestygło.
 Urywać z ciasta kulki mniej więcej rozmiaru mandarynek, rozwałkowywać, nakładać na środek farsz, sklejać brzegi do kształtu stożka i smażyć w głębokim tłuszczu ze wszystkich stron. Można też upiec w piekarniku, najpierw tylko każdy stożek trzeba posmarować tłuszczem.
 Podawać z sosami - ostrym lub jogurtowym.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Przyprawy są do kupienia w indyjskich sklepach np. w Warszawie, Łodzi lub przez internet. Kolendra jest w prawie każdym markecie.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia indyjska |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  |  |  | Przepis został dodany przez:  kass |  | Przepis czytano już 11773 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | Najlepsza samosa Dodał/a ~nainka dnia 2011-11-11 13:50:57
 
 Przepis napewno wybrobuje, do tej pory smazylam samose wg tego znalezionego tutaj http://www.dotykindii.pl/samosa.html i musze przyznac, ze pierozki smakowaly niemal zupelnie tak samo, jak te jedzone w Indiach.
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |