Ciasto orzechowe "przepych" |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 3.00 Składniki: ciasto:
- 35 dag orzechów mielonych
- 15 dag kokosu
- 9 białek
- 25 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
- 9 żółtek
- 9 łyżek cukru
- 1/2 l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 kostka masła
- 1 galaretka cytrynowa
- puszka ananasów
- 2 paczki delicji
- 2 galaretki pomarańczowe
|
Opis przygotowania: Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać wymieszane orzechy z kokosem i proszkiem do pieczenia. Wylać na posmarowaną masłem blaszkę i piec 40min w temp 180 st C. Ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów połączonym ze spirytusem.
Masa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budynie i 5 łyżek mleka. Resztę mleka zagotować i wlać utarte żółtka z budyniem. Ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodać krzepnącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Ananasy pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do masy, wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopcie. Na wierzch ułożyć delicje - lekko wcisnąć. Zalać krzepnącymi 2 galaretkami pomarańczowymi rozp. w 3 szkl wody. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 4916 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |