|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Nowośc:) Wołowina w sosie chrzanowo-musztardowym z kaszą gryczaną |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 4 Ocena: 4.75 Składniki: Danie zostało niedawno wymyślone i przyrządzone
Do przygotowania potrzebujemy:
- wołowina 1kg na 4 osoby
- cebule - 2 duże
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- natka pietruszki
- chrzan tarty śmietankowy (firmy Develey nawet niezły)
- musztarda sarepska
- serek śmietankowy naturalny (dobry Piątnica Twój Smak)
- śmietana 18%
- piwo jasne - np: Carlsberg
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- kostka rosołowa Knoor
- kasza gryczana (300g na 4 osoby)
|
Opis przygotowania: 1. Wołowinę kroimy najpierw w poprzek na cienkie plastry, potem w paseczki.
2. Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy z oliwek i obsmażamy naszą wołowinę, gdy wołowina się ładnie obsmaży na ładny kolor podlewamy piwem (0,5 litra), jeśli piwo wyparuje a wołowina będzie jeszcze twardawa podlewamy jeszcze wody i dodajemy liści laurowych, soli i pieprzu.
3. W miedzy czasie kroimy nasze warzywa w paski (cebule, paprykę, czosnek, siekamy pietruszkę na drobne kawałki).
4. Nastawiamy wodę na kasze, do wody dodajemy 1 kostkę rosołowa i troszkę pieprzu, nastawiamy na niewielki ogień i czekamy aż się zagotuje.
5. Gdy nasza wołowina jest już miękkawa (ja preferuje troszkę twardsza - tez jest dobra), dodajemy posiekana cebule czosnek i paprykę, podlewamy troszkę oliwy z oliwek i smażymy wszystko razem, aż cebula będzie zarumieniona.
6. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kaszę i gotujemy około 20 minut. (uwaga żeby nie rozgotować - wtedy kasza traci smak)
7. Gdy wołowina z warzywami jest już usmażona przerzucamy ją do garnka i odstawiamy na malutki ogień. Patelni na której początkowo smażyliśmy mięso nie myjemy - zostawiamy na kaszę.
8. Przygotowujemy nasz sos do wołowiny:
- do miseczki wrzucamy serek, śmietanę, 4-5 łyżek chrzanu, 3-4 łyżki musztardy, pieprz i wszystko mieszamy.
9. Gdy kasza jest już gotowa odcedzamy ją na sitko i wrzucamy na patelnię, która pozostała po mięsie, dodając naszą posiekana pietruszkę, podlewając odrobiną oliwy z oliwek i odstawiamy na mały gaz.
10. Do garnka z wołowiną dodajemy nasz mix sos i mieszamy, gdy sos jest za gesty podlewamy troszkę wody.
11. Gdy wszystko jest gorące możemy podawać.
12. Na płaski talerz wykładamy na sam środek naszą kaszę a w środek nakładamy nasz sos z mięsem.
13. Możemy podawać z ogórkiem mało solnym i lampką czerwonego wina. Życzę smacznego. |
|
Opis / Uwagi: Danie wymyśliłem dziś i przygotowałem 1 raz i wyszło bardzo dobre dlatego polecam:). |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: kubas | Przepis czytano już 10484 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
wolowina w sosie chrzanowo-musztardowym Dodał/a ~inus dnia 2011-06-14 12:51:33
Wlasnie jestem w trakcie gotowania a zapach juz sam mowi o potrawie jest wysmienity
|
|
|
|