| Cannelloni | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 40 min.
 Porcji: 6 - 8
 Głosów: 0Ocena: 0.00
- 0,5 kg mięsa wołowego mielonego
 - 3 cebule
 - papryczka chilli
 - główka czosnku
 - pół krzaczka bazylii
 - koncentrat pomidorowy
 - kartonik przecieru pomidorowego
 - puszka kukurydzy
 - puszka białej fasolki (opcjonalnie)
 - opakowanie makaronu cannelloni
 - 0,3 kg sera żółtego
 - śmietana 18%
 - papryka słodka
 - papryka ostra
 - sól
 - cukier
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1. Smażymy czosnek z cebulą i papryczką chilli do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia.
 2. Do mięsa dodajemy koncentrat, dorzucamy kukurydzę, fasolkę* i posiekaną bazylię. Sos gotujemy na maleńkim ogniu minimum godzinę, ale nie zaszkodzi dwie - mięso jest delikatniejsze. W tzw. międzyczasie przyprawiamy wg uznania (nie od razu, żeby smaki składników się połączyły - wtedy łatwiej ocenić smak całości).
 3. Dno formy smarujemy warstewką śmietany. Faszerujemy makaron sosem (najlepiej jak sos wystygnie, wtedy można zrobić to ręką) i układamy na dnie.
 4. Pozostały sos mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy wg uznania przypraw i zalewamy rurki makaronu, tak aby makaron nie wystawał (wtedy spiecze się i będzie twardy).
 5. Potrawę posypujemy startym żółtym serem, przykrywamy i pieczemy w 200 stopniach przez ok 30min.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: *Fasolka powoduje, że potrawa jest bardziej syta i nadaje się na imprezy ale nie jest ona konieczna gdy gotuje się na własny użytek.
Czas przygotowania nie obejmuje gotowania się sosu oraz pieczenia.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia włoska | 
| Sposób przygotowania:  Zapiekane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  telkira | 
	| Przepis czytano już 7799 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |