przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zasmażane pierogi z dyni i amaretto z masłem czosnkowo-szałwiowym


Poziom: średni
Porcji: 5-6
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
Farsz:
- 400 g dyni
- 1/2; łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- 2 rozgniecione morelowo-migdałowe ciasteczka amaretti (apricot almond cookies)
- 100gr ugotowanego, rozgniecionego widelcem ziemniaka
- 1 żółtko
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- ciepła woda
Sos:
- masło
- liście świeżej szałwii
- ząbki czosnku

Opis przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220sC. Obierz dynię i pokrój w równej wielkości kostkę, lekko skrop oliwą i wymieszaj (powinno zapobiec przyklejeniu się do blachy). Przełóż na blachę, posyp ziarnami kopru, posól i popieprz. Piecz, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się (ok.25-30 minut).
Wyjmij z piekarnika i przełóż do miski (bez ziaren kopru-one tylko nadały zapach i smak), dodaj ziemniaki, ciasteczka amaretti i wymieszaj. Lekko rozmąć żółtko i dodaj do masy. Wymieszaj.
Masa ma dobrą konsystencję, jeśli łatwo odkleja się od łyżki. Jeżeli jest zbyt wodnista dodaj trochę więcej ziemniaka, ale staraj się żeby nie było go zbyt dużo (moim zdaniem górna granica to 1/3 w stosunku do dyni).

Przesiej przez sitko mąkę do miski, dodaj powoli wodę i wyrabiaj mieszając, aż ciasto osiągnie gładką konsystencję i nie będzie kleić się do rąk. Następnie podziel na 3-4 części i przykryj, żeby nie wysychało.
Rozwałkuj część bardzo cienko i wytnij kółka (najlepiej średnicy ok.7 cm).
Nałóż kulkę farszu na kółko z ciasta, zwilż brzeg, przykryj drugim kółkiem i dociśnij brzegi.
Wrzuć pierogi do garnka gotującej się i posolonej wody i gotuj ok.2 minut po wypłynięciu. Przełóż na posmarowaną olejem/oliwą blachę.

Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni, dodaj pierogi i podsmaż na lekko brązowy kolor z jednej strony. Dodaj łyżkę masła, ząbek czosnku (lekko rozgnieciony), 6-8 liści szałwii i przewróć pierogi na drugą stronę. Podsmaż na wolnym ogniu, aż zbrązowieją a masło nabierze smaku czosnku i szałwii.

Podawaj trzy jako starter/przekąskę albo więcej jako samoistne danie lub dodatek do białej ryby.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  eatafterreading
Przepis czytano już 4712 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin