Pieczarki faszerowane |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 porcje Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1000 g pieczarek (16 szt)
- 20 g masła
- 30 g cebuli
- 80 g szynki gotowanej
- 1 kromka chleba tostowego bez skórki
- 30 g sera ementaler
- 10 g natki pietruszki
- 20 g masła na wiórki
- sól, pieprz, czosnek do smaku
|
Opis przygotowania: 1.Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek oraz oddzielić kapelusze od trzonów.
2. Pokroić trzony i cebulę w drobną kostkę, następnie podsmażyć na maśle i 3 minuty dusić .
3. Pokruszyć tost i zetrzeć ser.
4. Pokroić szynkę w drobną kostkę.
5. Wymieszać masę cebulowo- grzybową z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku.
6. Kapelusze napełniać przygotowaną masą, kładąc na wierzch wiórki maślane.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10 min.
8. Podawać udekorowane zieleniną.
Ps.Własna propozycja podania:
pieczarki faszerowane z sosem pomidorowym/ ketchupem
oraz pieczywem tzw. "wiejskim" |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: czarna89 |
Przepis czytano już 5628 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |