|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Fishcake (ciatka rybne) |
|
Poziom: średni Głosów: 7 Ocena: 4.85 Składniki: - 300g ziemniaków
- 300g łososia świeżego (najlepiej smakują ciasteczka z dwoma rodzajami ryb morskich)
- 1 pęczek koperku
- 3-4 łyżeczki (od herbaty) musztarda dijon
- ketchup
- sól
- pieprz
- oliwa
- olej
- mąka pszenna
- 1op. sosu pomidorowego
- kapary
- czosnek
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie (można dodać łodygi kopru będzie lepszy smak). Łososia solimy, pieprzymy, smarujemy oliwa i pieczemy w piekarniku ok 20-30 min. Gotowego łososia oczyszczamy z ości,kości i skóry następnie rozdrabniamy widelcem (nie za mocno). Ugotowane ziemniaki rozgnieść-utłuc (jak normalnie do obiadku), dodajemy łososia, poszatkowany koperek (1/2 pęczka), musztardę, pieprz, sól do smaku i trochę ketchupy dla koloru. Wszystko mieszamy.
Następnie robimy ciastka z uzyskanej masy lub o kształcie okrągłego kotleta (ja używam metalowej formy w kształcie rurki), odstawiamy na bok.
sos:
wyciśnięty czosnek dodajemy do rondelka na rozgrzany olej z oliwa i dolewamy sos pomidorowy,sól do smaku i pieprz (można dodać pokrojonej w kostkę czerwonej papryki). Po zagotowaniu sosu dodajemy pocięte kapary i sos gotowy.
Ciastka rybne oprószamy w mące i obsmażamy na gorącym oleju każde stronę, następnie wkładamy do piekarnika na około 20 min aż nabierze złotego koloru.
Serwujemy dwa ciastka oparte o siebie oblane sosem pomidorowo kaparowym jak ktoś lubi koper można posypać całość.
Smacznego
Roberto Pablo |
|
|
Przepis został dodany przez: robertopablo | Przepis czytano już 7605 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|