Risotto z grzybami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 7 Ocena: 4.85 Składniki: - 1 op. ryżu Risotto
- 1 op. rukoli
- 2-3 łyżki ocet balsamiczny
- 2-3 łyżki oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 6-7 pieczarek lub inne dowolne ale jadalne
- 2-3 kostki wywaru najlepiej grzybowy (ogólnie dostępne w każdym sklepie)
- ser parmezan
- 1 op. śmietany 18%
- pieprz
|
Opis przygotowania: Czosnek i cebule szatkujemy w kostkę i obsmażamy na złoty kolor na patelni. Następnie wsypujemy opakowanie risotto (najlepsza jest duża głęboka patelnia). mieszamy do momenty gdy ryż będzie już mocno rozgrzany ale nie przypalony. Dolewamy wywar z gorącą wodą tak aby tylko zakrył ryż (nie robimy zupy !!) . Po redukcji wywaru dolewamy następną porcje i tak do momentu aż ryż będzie dobry w smaku. Można dodać pieprz jak ktoś lubi.
Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki, obsmażamy na maśle ok 3-4 min, następnie dolewamy śmietankę i po około 1-2 min dodajemy risotto do śmietanki :). Smażymy do momentu redukcji śmietany.
Risotto mamy gotowe :)
Umytą rukole w misce mieszamy z balsamiko i oliwa.
Serwis:
Porcje risotto (jedna op. 500g to około 4 porcje) formujemy w dużej filiżance i układamy dnem do góry na dużym płaskim talerzu po środku. Na około kładziemy rukole, całość obsypujemy parmezanem i zdejmujemy filiżankę.
Smacznego
Pablo |
|
|
Przepis został dodany przez: robertopablo |
Przepis czytano już 7584 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |