Tagliatelle carbonara |
|
Poziom: łatwy Głosów: 11 Ocena: 3.64 Składniki: - paczka makarony tagatelle
- 3-4 plasterki bekonu (może być boczek)
- 1/2 cebuli (najlepiej czerwonej)
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 op śmietanki 30%
- przyprawa oregano
- ser parmezan
- pieprz i sól
- oliwa lub olej
- masło
|
Opis przygotowania: Boczek cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni z masłem i małą ilością oliwy, po ok. 3-4 min. dodajemy poszatkowany czosnek. Do miseczki wbijamy żółtka z jajek + dodajemy śmietanę oraz 2 szczypty oregano, sól i pieprz. Makaron gotujemy jak zwykle tj. garnek wody solimy i dolewamy olej. Jak woda będzie się gotować wsypujemy makaron i gotujemy do momentu jak będzie al dente (nie przegotować makaronu !!! ). Ugotowany makaron dodajemy na patelnie do boczku ,cebuli i czosnku (mieszamy aż makaron wymiesza się z boczkiem itd).
Wlewamy wymieszane żółtka ze śmietaną i oregano. Energicznie mieszamy do momentu aż śmietana z żółtkiem wymiesza się z makaronem , dosypujemy parmezan (ser można też dosypać już na talerzu). Gotowy , wymieszany makaron ze ściętym żoltkiem i śmietana przekładamy na talerz.
I carbonara zrobiona (wg mojego przepisu).
Smacznego
Pablo |
|
|
Przepis został dodany przez: robertopablo |
Przepis czytano już 8596 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |