przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sushi


Poziom: trudny
Czas: 60 min.
Porcji: 4-6
Głosów: 6
Ocena: 2.33
Składniki:
- 40 dag ryżu - specjalny ryż do sushi
- 2 szklanki wody
- 6 łyżek ryżowego winnego octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- opakowanie nori - prasowane arkusze morskich glonów do sushi, przeciąć je na pół
- marynowany imbir
- wasabi orientalny chrzan w proszku lub paście
- sos sojowy
- szczypiorek
- enoki grzybki
- ogórek
- surowy łosoś i surowy tuńczyk
- specjalna mata do rolowania sushi

Opis przygotowania:
Dobrze wypłukać ryż na sitku, odcedzić. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną ilość wody i wolno doprowadzić do zawrzenia.
Nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min.
Zgasić płomień i zostawić na 5 min. nie odkrywając.
Tymczasem zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawić.
Wyłożyć ryż na tacę lub deskę do ostudzenia.
Zimny ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Ułożyć połowę arkusza nori na macie do rolowania sushi.
Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułożyć go w wałek wzdłuż brzegu nori.
Rozpłaszczyć mokrymi palcami (żeby się nie stykało), musi się robić szybko. Warstwa ryżu powinna zająć połowę nori.
Na ryżu układać ryby (jeden gatunek na raz - pocięte w paseczki) dodając trochę reszty składników (posiekane) i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania, rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt (nie jest to łatwe, nabiera się wprawy w praktyce).
Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem.
Ułożyć krążki na tacy i podawać z sosem: wasabi rozmieszane z sojowym sosem i pikle imbiru.
Proporcje według uznania.
Region:  Kuchnia japońska
Przepis został dodany przez:  macho
Przepis czytano już 9050 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 3)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ


Dodał/a milovia





sushi
Dodał/a ~sushimaster dnia 2013-04-10 17:47:19

nie jest to taka prosta sprawa jak bigos, wymaga wiedzy i dużej wprawy, zrobienie pięknych sushi jest sztuką i żeby były jeszcze jadalne, dlatego macho zapomnij o sushi bez gruntownego przygotowania, to nie schabowy

sushi to się napij
Dodał/a ~kama dnia 2011-04-19 21:03:42

to sushi to jak śledź po japońsku profanacja, gotuj lepiej fasolkę po bretońsku nie ubliżając fasolce,

uwielbiam
Dodał/a ~Elle dnia 2009-10-19 12:46:09

Uwielbiam sushi, szkoda że w pobliżu nie ma żadnej prawdziwej, japońskiej restauracji.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin