|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sushi |
|
Poziom: trudny Czas: 60 min. Porcji: 4-6 Głosów: 6 Ocena: 2.33 Składniki: - 40 dag ryżu - specjalny ryż do sushi
- 2 szklanki wody
- 6 łyżek ryżowego winnego octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- opakowanie nori - prasowane arkusze morskich glonów do sushi, przeciąć je na pół
- marynowany imbir
- wasabi orientalny chrzan w proszku lub paście
- sos sojowy
- szczypiorek
- enoki grzybki
- ogórek
- surowy łosoś i surowy tuńczyk
- specjalna mata do rolowania sushi
|
Opis przygotowania: Dobrze wypłukać ryż na sitku, odcedzić. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną ilość wody i wolno doprowadzić do zawrzenia.
Nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min.
Zgasić płomień i zostawić na 5 min. nie odkrywając.
Tymczasem zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawić.
Wyłożyć ryż na tacę lub deskę do ostudzenia.
Zimny ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Ułożyć połowę arkusza nori na macie do rolowania sushi.
Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułożyć go w wałek wzdłuż brzegu nori.
Rozpłaszczyć mokrymi palcami (żeby się nie stykało), musi się robić szybko. Warstwa ryżu powinna zająć połowę nori.
Na ryżu układać ryby (jeden gatunek na raz - pocięte w paseczki) dodając trochę reszty składników (posiekane) i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania, rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt (nie jest to łatwe, nabiera się wprawy w praktyce).
Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem.
Ułożyć krążki na tacy i podawać z sosem: wasabi rozmieszane z sojowym sosem i pikle imbiru.
Proporcje według uznania. |
|
Region: Kuchnia japońska | |
Przepis został dodany przez: macho | Przepis czytano już 9450 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 3) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
sushi Dodał/a ~sushimaster dnia 2013-04-10 17:47:19
nie jest to taka prosta sprawa jak bigos, wymaga wiedzy i dużej wprawy, zrobienie pięknych sushi jest sztuką i żeby były jeszcze jadalne, dlatego macho zapomnij o sushi bez gruntownego przygotowania, to nie schabowy
| sushi to się napij Dodał/a ~kama dnia 2011-04-19 21:03:42
to sushi to jak śledź po japońsku
profanacja, gotuj lepiej fasolkę po bretońsku nie ubliżając fasolce,
| uwielbiam Dodał/a ~Elle dnia 2009-10-19 12:46:09
Uwielbiam sushi, szkoda że w pobliżu nie ma żadnej prawdziwej, japońskiej restauracji.
|
|
|
|