przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Spaghetti pangrattato


Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, obrane
- świeżo mielony pieprz
- mała garść tymianku
- ok. 120g okruchów z chleba
- ok. 600g dobrej jakości spaghetti
- 10 filecików anchois
- sok z 1 cytryny
- mała suszona papryczka chili, pokruszona
- 1/2 ząbka czosnku, obranego i drobno posiekanego

Opis przygotowania:
Weź patelnię z grubym dnem wlej do niej większą część oliwy z oliwek, wrzuć cały czosnek i podgrzej. Następnie dodaj tymianek i okruchy z chleba, które szybko zaczną się smażyć i skwierczeć, uważaj, aby się nie spaliły. Mieszaj je przez kilka minut, aż staną się chrupiące. Dopraw je solą i pieprzem i przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wrzuć spaghetti do gotującej się osolonej wody, w tym czasie wlej pozostałą część oliwy z oliwek na patelnię. Wrzuć posiekany czosnek i lekko podgrzej. Jak tylko czosnek zmięknie połóż na nim fileciki anchois, po kilku minutach zauważysz że fileciki zaczynają się topić, wówczas dodaj wyciśnięty sok z cytryny i dopraw suszonym chilli. Ugotowane al dente spaghetti odcedź i przełóż na patelnię z przygotowanym sosem, wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku sokiem z cytryny świeżo mielonym pieprzem, (jeśli jest to konieczne). Podawaj od razu obficie posypując pangrattato i tymiankiem.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  macho
Przepis czytano już 5870 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin