|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Hiszpańska tortilla |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyCzas: 40 min.
 Porcji: 4
 Głosów: 3Ocena: 2.67
- 10 jajek
 - 4 duże cebule
 - 1 kg ziemniaków
 - sól i świeżo zmielony pieprz
 - oliwa z oliwek
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w cienkie plasterki.
 2. Tak samo pokrój cebulę.
 3. Weź patelnię, do której nic nie przywiera (to bardzo ważne, bo inaczej tortilla Ci nie wyjdzie). Na oliwie smaż cebulę i ziemniaki na małym ogniu przez 30 minut  aż osiągną złoty kolor. Mieszaj dość często. Dodaj sól i pieprz do smaku.
 4. W miseczce ubij jajka. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
 5. Przełóż ciepłe warzywa do jajek (które się lekko zetną) i dobrze wymieszaj.
 6. Wlej miksturę na gorącą patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu.
 7. Smaż mieszając przez 2-3 minuty, następnie przewróć tortillę łopatką na drugą stronę i podsmaż chwilę.
 8. Podawaj na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Tortilla to rodzaj omletu, w którym obowiązkowe są plasterki ziemniaków i cebula. Rewelacyjnie nadaje się na wszystkie kanapkowe okazje: śniadanie, kolację, piknik, czy parapetówę. No co jak co, ale Hiszpanie wiedzą, co dobre.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia hiszpańska |  |  |  | Przepis został dodany przez:  macho |  | Przepis czytano już 9603 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |