przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: 4
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
- kurczak o wadze ok. 2 kg
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- garść grubo posiekanej zielonej pietruszki
- 4 kawałki imbiru o wielkości kciuka, starte na tarce razem ze skórką
- 2 strąki czerwonej papryki, przepołowione i wypestkowane
- 2 strąki żółtej papryki, przepołowione i wypestkowane
- 4 czerwone cebule, obrane
- 2 świeże papryczki chilli, przekrojone na pół
- dojrzały ananas, obrany, pokrojony na ćwiartki i posiekany
- łyżka pokruszonych nasion kopru włoskiego
- oliwa
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek octu balsamicznego

Opis przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C. Przypraw obficie kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie napełnij pietruszką wymieszaną z imbirem. Pokrój papryki i cebule na ćwiartki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj chilli, ananasa i nasiona kopru. Polej kilkoma łyżkami oliwy, oprósz solą, pieprzem i starannie wymieszaj. Na warzywach połóż kurczaka, posmaruj niewielką ilością oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso na udkach daje się łatwo oddzielić od kości.
2. Przełóż kurczaka na talerz razem z połową warzyw i ananasa. Odstaw na 5 min, a w tym czasie przygotuj sos. Resztę warzyw z ananasem przełóż z naczynia żaroodpornego do pojemnika malaksera, dodaj cukier, ocet, przypraw do smaku solą i zmiksuj na gładki sos  w razie potrzeby możesz go rozcieńczyć odrobiną wrzątku. Raz jeszcze przypraw do smaku.
3. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, aby tak przyrządzonego kurczaka można było podać z czymś innym niż zasmażany makaron lub ryż gotowany w wodzie albo na parze.
Opis / Uwagi:
Jeśli kurczak waży 1kg to się go piecze 1h jeśli 2kg to 2h a jak np. 2,5 to pieczemy 2,5h rozumiecie ?? :D Przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a "Lubię gotować".
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  macho
Przepis czytano już 6267 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin