|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Moussaka |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 bakłażany
- 700g ziemniaków
- 500g wołowiny bez kości
- 3 cebule
- szklanka bułki tartej
- 6 pomidorów
- 3-4 łyżki masła
- szklanka oliwy
- szklanka czerwonego wina
- 4 łyżki mąki
- litr mleka
- 2 jaja
- 300g sera
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
|
Opis przygotowania: Obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w plastry. Zmielić mięso, a cebule posiekać w drobną kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i odcedzić sok. Bakłażany pokroić w plasterki i posolić. Mąkę podsmażyć na maśle, a gdy pojawią się pęcherzyki, wlać mleko, gotować do momentu gdy sos będzie gęsty. Zdjąć z ognia, wymieszać z połową startego sera i jajkami oraz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zrumienić cebule, zdjąć z patelni, wlać 2 łyżki oliwy i podsmażyć mięso, dodać cebule, pomidory i wino. Smażyć do odparowania płynu, doprawić. Bakłażany zrumienić na oliwie w żaroodpornym naczyniu. Połową bułki tartej posypać dno formy, rozłożyć na niej ziemniaki, ser, bakłażany i mięso. Sos podgrzać, wylać na mięso i posypać bułką. Piec niecałą godzinę w 180 stopni. pokroić i podawać np z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. |
|
Region: Kuchnia grecka | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: intruz | Przepis czytano już 7842 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|