przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Moussaka

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 bakłażany
- 700g ziemniaków
- 500g wołowiny bez kości
- 3 cebule
- szklanka bułki tartej
- 6 pomidorów
- 3-4 łyżki masła
- szklanka oliwy
- szklanka czerwonego wina
- 4 łyżki mąki
- litr mleka
- 2 jaja
- 300g sera
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:
Obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w plastry. Zmielić mięso, a cebule posiekać w drobną kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i odcedzić sok. Bakłażany pokroić w plasterki i posolić. Mąkę podsmażyć na maśle, a gdy pojawią się pęcherzyki, wlać mleko, gotować do momentu gdy sos będzie gęsty. Zdjąć z ognia, wymieszać z połową startego sera i jajkami oraz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zrumienić cebule, zdjąć z patelni, wlać 2 łyżki oliwy i podsmażyć mięso, dodać cebule, pomidory i wino. Smażyć do odparowania płynu, doprawić. Bakłażany zrumienić na oliwie w żaroodpornym naczyniu. Połową bułki tartej posypać dno formy, rozłożyć na niej ziemniaki, ser, bakłażany i mięso. Sos podgrzać, wylać na mięso i posypać bułką. Piec niecałą godzinę w 180 stopni. pokroić i podawać np z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  intruz
Przepis czytano już 7842 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin