| Zupa z soczewicy czerwonej | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 1,5l bulionu
 - ok 350g soczewicy czerwonej (dostępna na stoiskach ze zdrową żywnością)
 - 1 duża cebula mocno posiekana
 - sól
 - pieprz
 - ostra papryka chilli koniecznie grubo mielona
 - cytryna
 - oliwa z oliwek
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Cebulę podsmażyć na oliwie i wlać do bulionu.
 Wsypać soczewice i gotować tak długo aż się całkowicie rozgotuje.
 Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
 Do oliwy dodać chilli (mniej więcej w stosunku 3:1) i podsmażyć na małym ogniu dopóki nie zmieni koloru na ciemniejszy (ale trzeba uważać, żeby jej nie przypalić bo robi się gorzka)
 
 Zupę nalać do talerza, dodać chilli z oliwą i wcisnąć sok z cytryny w takich ilościach jakie uznajemy za słuszne. Ja dodaję jedną łyżkę chilli i dwie łyżki soku z cytryny.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Ewentualnie na początku gotowania można wrzucić pokrojonego w kostkę wędzonego boczku.
Oryginalnie zupę podaję się bez mięsa na wywarze z warzyw.
 | 
		|  | 
| Region:  Pozostałe | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  megara | 
	| Przepis czytano już 6732 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |