przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sernik z żurawiną bd

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego mielonego
- 7 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 budyń waniliowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego (ew. kilka kropel aromatu rumowego)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka mąki
- 100 ml rumu

Opis przygotowania:
Żurawiny namoczyć w rumie (alkohol można zastąpić ciepłą wodą). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy zrobi się biały kogel-mogel, dodać twaróg sernikowy (najlepszy jest gotowy, z kubełka). Dokładnie wymieszać, po czym dodać budyń waniliowy i kaszę mannę.

Gdy wszystkie składniki się połączą, dorzucić skórkę pomarańczową. Żurawinę odsączyć na siteczku, dodać łyżkę mąki i wymieszać (ten zabieg jest po to, by żurawina nie opadła na dno sernika). Dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć - dużą drewnianą łyżką - z masą serową. Tortownicę (26 lub 28 cm średnicy) posmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem, boki wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 70 minut. W tym czasie sernik powinien się ładnie zrumienić. Po upieczeniu zostawić go jeszcze w piekarniku na ok. godzinę. Następnie przełożyć na paterę i obsypać boki cukrem pudrem.
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 7007 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin