|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Czernina z kaczki |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: 60 min.
 Głosów: 2Ocena: 2.00
- kaczka (szczególnie podroby)
 - kacza krem zakonserwowana octem, (świeża krew w ilości około 1 szklanki i ocet w ilości około ćwierć szklanki)
 - suszone owoce (jabłka, gruszki, morele, śliwki)
 - marchewka
 - 1/2 selera małego
 - z dwa średnie ziemniaki
 - 1 jabłko świeże słodkie
 - sól
 - cukier kryształ biały
 - pieprz czarny
 - liście laurowe
 - ziele angielskie
 - cynamon tarty
 - majeranek
 - gałka muszkatołowa
 - mąka pszenna poznańska
 
 
 |  | Opis przygotowania: Kaczkę i podroby dzielimy na części, dodajemy warzywa i suszone owoce. Zalewamy 4 litrami wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy liście laurowe ziele angielskie, majeranek.
 Jak kaczka i suszone owoce będą miękkie, wykładamy z zupy. Owoce suszone kroimy w paseczki. Część mięsa z kaczki (z jednego udka i podroby) miksujemy z zupą i częścią suszonych owoców, warzywami. Wszystko łączymy z resztą zupy (oprócz pozostałych pokrojonych w paseczki owoców) dodajemy obrane jabłka. Gotujemy aż zmiękną i ponownie miksujemy. Dolewamy krew z 2 łyżkami maki, zagotowujemy. Doprawiamy cynamonem, pieprzem, solą, cukrem, gałką muszkatołową. Ewentualnie jeszcze zagęszczamy mąką wymieszaną z masłem. Dorzucamy resztę suszonych owoców.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  adrianbogacki |  | Przepis czytano już 15419 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |