przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Czekoladowe brawo

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
- 5 żółtek
- cukier kryształ ok. 100g
- tabliczka gorzkiej czekolady ok. 100g
- tabliczka białej czekolady ok. 100g
- alkohol: rum, arak, brendy, cognac
- pomarańcza (skórka z pomarańczy)
- wiórki z gorzkiej czekolady (kupione lub zetrzeć z 0,5 tabliczki czekolady)
- 200 ml śmietany kremówki 30%

Opis przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę w melakserze, lub stawiamy na parę i ucieramy aż do zgęstnienia żółtek. Następnie odstawiamy do schłodzenia, jeżeli ubijaliśmy na parze.
Rozpuszczamy czekoladę (każdą w osobnej miseczce) z kremówką w proporcji, 100 ml na tabliczkę.
Masę żółtkową dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy ciemną masę czekoladową i alkohol około 3 łyżek, dobrze mieszamy. Do drugiej masę z białej czekolady, oraz startą skórkę z pomarańczy dobrze mieszamy. Nakładamy do kieliszków koktajlowych, najpierw masę z ciemnej czekolady, następnie białej. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem posypujemy każdą porcję wiórkami z gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:  Na parze
Przepis został dodany przez:  adrianbogacki
Przepis czytano już 6360 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin