|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Czekoladowe brawo |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - 5 żółtek
- cukier kryształ ok. 100g
- tabliczka gorzkiej czekolady ok. 100g
- tabliczka białej czekolady ok. 100g
- alkohol: rum, arak, brendy, cognac
- pomarańcza (skórka z pomarańczy)
- wiórki z gorzkiej czekolady (kupione lub zetrzeć z 0,5 tabliczki czekolady)
- 200 ml śmietany kremówki 30%
|
Opis przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę w melakserze, lub stawiamy na parę i ucieramy aż do zgęstnienia żółtek. Następnie odstawiamy do schłodzenia, jeżeli ubijaliśmy na parze.
Rozpuszczamy czekoladę (każdą w osobnej miseczce) z kremówką w proporcji, 100 ml na tabliczkę.
Masę żółtkową dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy ciemną masę czekoladową i alkohol około 3 łyżek, dobrze mieszamy. Do drugiej masę z białej czekolady, oraz startą skórkę z pomarańczy dobrze mieszamy. Nakładamy do kieliszków koktajlowych, najpierw masę z ciemnej czekolady, następnie białej. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem posypujemy każdą porcję wiórkami z gorzkiej czekolady. |
|
Sposób przygotowania: Na parze | |
Przepis został dodany przez: adrianbogacki | Przepis czytano już 6782 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|