|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kapusta biała, czerwona zasmażana |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - kapusta
- ocet spirytusowy 10% lub sok z cytryny
- sól
- czarny pieprz
- smalec wieprzowy i masło około 2 łyżki z małą górką na 1 kapustę
- cukier kryształ biały
|
Opis przygotowania: Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym smalcem. Delikatnie mieszamy, przykrywamy na około 3 minuty. Mieszamy doprawiamy cukrem, odrobiną soli, octem lub sokiem z cytryny (wtedy można dodać do kapusty dodatkowo startą skórkę cytrynową), czarnym pieprzem. Mieszamy i czekamy aż płyn się całkowicie zredukuje. Jeżeli kapusta nadal jest twarda, a płyn odparował dolewamy odrobinę wody, gotujemy do miękkości kapusty. Do białej kapusty dodajemy odrobinę kremówki jakieś 100 ml. W tej kombinacji płyn redukujemy do momentu powstania dość gęstego sosu. Dodajemy łyżkę surowego masła.
Podobnie postępujemy z kapustą czerwoną (nie dodajemy kremówki), możemy użyć soku z pomarańczy wraz ze skórką pomarańczową. Dodatek pomarańczy nie zwalnia nas od dodania dodatkowo odrobiny octu (około łyżki stołowej na średniej wielkości główkę kapusty). Zarówno do kapusty białej jak i czerwonej, można dodać w czasie gotowania garść drobnych rodzynek.
Kapustę czerwoną wzbogacamy goździkami (3 goździki na główkę kapusty), szczyptą cynamonu, paroma pokrojonymi w paseczki, suszonymi śliwkami. Dżemem jagodowym około 1 łyżki). Dodać możemy także z pół szklanki czerwonego słodkiego wina. |
|
Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis został dodany przez: adrianbogacki | Przepis czytano już 6984 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|