przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kapusta biała, czerwona zasmażana

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- kapusta
- ocet spirytusowy 10% lub sok z cytryny
- sól
- czarny pieprz
- smalec wieprzowy i masło około 2 łyżki z małą górką na 1 kapustę
- cukier kryształ biały

Opis przygotowania:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym smalcem. Delikatnie mieszamy, przykrywamy na około 3 minuty. Mieszamy doprawiamy cukrem, odrobiną soli, octem lub sokiem z cytryny (wtedy można dodać do kapusty dodatkowo startą skórkę cytrynową), czarnym pieprzem. Mieszamy i czekamy aż płyn się całkowicie zredukuje. Jeżeli kapusta nadal jest twarda, a płyn odparował dolewamy odrobinę wody, gotujemy do miękkości kapusty. Do białej kapusty dodajemy odrobinę kremówki jakieś 100 ml. W tej kombinacji płyn redukujemy do momentu powstania dość gęstego sosu. Dodajemy łyżkę surowego masła.
Podobnie postępujemy z kapustą czerwoną (nie dodajemy kremówki), możemy użyć soku z pomarańczy wraz ze skórką pomarańczową. Dodatek pomarańczy nie zwalnia nas od dodania dodatkowo odrobiny octu (około łyżki stołowej na średniej wielkości główkę kapusty). Zarówno do kapusty białej jak i czerwonej, można dodać w czasie gotowania garść drobnych rodzynek.
Kapustę czerwoną wzbogacamy goździkami (3 goździki na główkę kapusty), szczyptą cynamonu, paroma pokrojonymi w paseczki, suszonymi śliwkami. Dżemem jagodowym  około 1 łyżki). Dodać możemy także z pół szklanki czerwonego słodkiego wina.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  adrianbogacki
Przepis czytano już 6984 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin